Hoe kleed je je baby in slaap?

Het is voor jonge ouders niet noodzakelijkerwijs duidelijk dat ze weten hoe ze hun baby zo moeten kleden dat hij of zij perfect comfortabel slaapt. Afhankelijk van de temperatuur van de kamer is het raadzaam om uw nachtkleding aan te passen.

Het is belangrijk dat de baby niet te warm of te koud is om goed te slapen. Maar ook veilig! Omdat is gebleken dat een overvol kooltje eerder het slachtoffer wordt van een plotselinge zuigelingensterfte. Dus wees voorzichtig, je moet ook niet onnodig in paniek raken! Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te volgen, zoals het slapen op de rug van uw baby en het aanpassen van de nachtkleding van uw baby, kunnen ouders ook in alle rust slapen.

Wat is de temperatuur voor de kamer van de baby?

Uw kind slaapt, net als u, beter in een kamer die niet oververhit is. Het ideaal is om 18 tot 20°C in de babykamer te hebben.
Vergeet niet te kijken naar de luchtvochtigheid, die rond de 50% zou moeten liggen. Een te droge kamer kan rinitis veroorzaken (die we thuis hebben gegeven en op advies van de arts een luchtbevochtiger hebben moeten gebruiken).

Kies voor deze temperatuur voor een bodysuit (lange mouwen bij 18°C / korte mouwen bij 20°C), een eendelige pyjama met lange mouwen en een slaapzak (ook wel turbulette genoemd).

Maar deze ideale temperatuur is niet altijd mogelijk…….

Het is te koud: minder dan 18°C?

Als uw huis koud is, kies dan voor een dikke pyjama en een slaapzak met lange mouwen. Zorg ervoor dat deze mouwen afneembaar zijn om de baby’s outfit aan te passen indien nodig.
Een kind dat op de juiste temperatuur slaapt, heeft zijn voetjes koeler dan zijn maag. Als beide koud zijn, is de baby niet voldoende gedekt. Als de voeten zo heet zijn als de buik, is het andersom.

In de kou, vermijd het dragen van hoeden tijdens het slapen. De kop moet koel blijven om de temperatuur te regelen! Andere verboden: geen dekking! De baby kan erin stikken, of gewoon zichzelf ontdekken.

Het is te warm: pas je aan de temperatuur aan!
Boven de 20°C is het raadzaam om de baby stapsgewijs te ontdekken door zijn kledinglagen met 2°C te verminderen.

22°C: kies voor een lichtgewicht pyjama of een bodysuit met lange mouwen. Maar niet allebei tegelijk. En plaats de baby in een slaapzak met korte mouwen. Als de baby het koud heeft (controleer de test hierboven), kunt u een bodysuit met korte mouwen toevoegen.

24°C: kleed baby in een bodysuit met korte mouwen en kies voor een lichte slaapzak.

26°C: Verwijder de slaapzak en bewaar alleen het rompertje met korte mouwen!

+26°C: Baby kan met slechts één luier slapen.

Door deze kleine regels te volgen, zal baby een goede nachtrust hebben. Als dit u geruststelt, aarzel dan niet om de slaap van uw peuter in de gaten te houden en zijn lichaamstemperatuur te controleren!